Het aardewerk herdenkingsbord van Thames Kwakman (de Mop)

25 jul 2021

Het hier gepresenteerde herdenkingsbord is in eigendom van de 92-jarige Marie Kwakman, nog steeds wonende op de Julianaweg 4 en weduwe van Dick Tol.

Het hier gepresenteerde herdenkingsbord is in eigendom van de 92-jarige Marie Kwakman, nog steeds wonende op de Julianaweg 4 en weduwe van Dick Tol. Marie woont nog steeds op de Julianaweg 4. Marie is de dochter van Thames Kwakman, die ooit woonde in de Haringstraat nummer 12 en voor zijn verdiensten tijdens de oorlog werd beloond werd met het herdenkingsbord.

In maart 1944 kreeg Thames Kwakman, bezoek van drie Wehrmachtsoldaten. Zij waren ingelicht over het verdwijnen van grote hoeveelheden aal die bestemd waren voor het Duitse leger. Zij stelden hem daarvoor verantwoordelijk en vertelden hem dat zij nog een plaatsje vrij hadden in Vught. Het bleek achteraf dat enkele Volendammers verraad hadden gepleegd om Thames Kwakman er voor op te laten draaien.

Op het moment dat de Wehrmachtsoldaten aan de deur kwamen, vergezeld met enkele NSB’ers uit Edam en Monnickendam, deed Thames een dutje op zolder. De vrouw des huizes vertelde dat haar man op zijn werk in de afslag was, waarna zoon Paul riep: “Dat is niet waar. Mijn vader ligt op zolder te slapen!”.

Eén van de Duitse militairen was redelijk en vertelde dat zij waren geïnformeerd over het verdwijnen van grote hoeveelheden aal in de boeken. Ondertussen was pastoor Aanstoots gewaarschuwd. Hij wist de militairen te overtuigen van de onschuld van de  afslagmedewerker. Hierna vertrokken de militairen en de NSB-ers en kon Thames ongeschonden zijn werk voor de Volendammers in de afslag voortzetten. Uit dankbaarheid voor zijn werk voor de ondergrondse kreeg hij het hier gepresenteerde herinneringsbord.

Ruiter te paard, trompet aan de mond, paard vertrapt vlag met swastika. Rechts op de achtergrond rivier met twee boten, aan de overzijde van de rivier gezicht op Maastricht (?) bij stralend ochtendgloren. Rand bovenzijde: smalle strook met oranjeappeltjes, Nederlandse vlag (links), Amerikaanse en Britse vlag (rechts). Onder de ruiter het wapen van Nederland.

 

Vervaardigd in Maastricht door de Société Céramique N.V. in 1945.